Nordisk Korlederkonference
Århus 27. - 29. juni 2010

 Det Jyske Musikkonservatoirum

I tilknytning til Nordisk Kor- og Kulturfestival indbyder de nordiske korlederforeninger til fælles nordisk konference under hovedtemaet: 
 png

     Korsang på de nordiske sprog

png

 
Velkommen til Nordisk Korlederkonference 2010.  

Læs: Program

De nordiske korlederforeninger: Foreningen Danske Korledere, Föreningen Sveriges Körledare og Foreningen Norske Kordirigenter afholder nordisk korlederkonference i Århus. Korlederkonferencen, 27.-29. juni, ligger umiddelbart før Nordisk Kor- og Kulturfestival (29. juni - 4. juli).

Selve korlederkonferencen byder på fælles nordiske temaer, som den nordiske tone og de nordiske sprog i forbindelse med kormusik. Tilmeld dig disse dage fyldt med kormusik og mød dine nordiske kolleger.

In English gif

Denne side indeholder:

Workshops, debatter, vidensdeling og meget mere vil fylde disse dage og du vil kunne opleve: Sprogprofessor Jørn Lund, Mads Bille og Den Jyske Sangskole , professor i etnologi Owe Ronström , samt Gösta Petersen, Wolfgang Saus, Grete Wennes, Tone Bianca Dahl og Niels Græsholm.  Reservér allerede nu disse dage fyldt med nordiske vinkler på kormusik.

 

 

 
   
 
 

 

 

 

Konferencens indhold:

Download folder  png

De nordiske sprog

Fopngrelæsning ved professor Jørn Lund (DK)
Det er en kendt sag, at der er trivselsproblemer i det nordiske sprogfællesskab. TV-udsendelser tekstes - for danskere forstår ikke længere svensk og norsk - og det samme gælder den modsatte vej.
Mange nordiske korledere viger tilbage for at synge på hinandens sprog og arbejder hellere med satser på engelsk eller latin, for der ved man da, hvordan det skal udtales. Det synes vi i de nordiske korlederforeninger er en skam - og vi har derfor inviteret den kendte sprogprofessor Jørn Lund til at kommentere situationen, givetvis med kløgt og humor, - og med udvalgte eksempler fra såvel den en ældre som den nyere nordiske kormusik.

 

 

En komponist om sin musik

pngMød komponisten Bo Hansson (SE)
Med glæde kan vi præsentere endnu et musikalsk navn på konferencen. Den svenske komponist og guitarist, Bo Hansson. Kom og oplev ham fortælle om sin musik og sine tanker bag.

"Bo Hansson är född 1950 i Kalmar. Han studerade gitarr vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och tog sin examen 1978. Under många år under 70- och 80-talen var han medlem i den välkända gruppen "Skogsfiol & flöjt" som gitarrist, sångare och arrangör."

"Bo Hansson komponerade från början musik i vis- och jazzstil, med sedan början av 1990- talet komponerar han företrädesvis "samtida musik" i större format. Hans första körstycke "Som när handen" belönades med !:a pris i Skinnskattebergs körstämmas kompositionstävling 1993. Sedan dess har han komponerat åtskilliga verk såväl för kör som för olika kammarmusik- och orkesterbesättningar."
 

 

Overtonesang i kor

pngWorkshop med Wolfgang Saus (DE) og Gösta Petersen (SE)
Wolfgang er en fascinerende musiker och naturvidenskabsmand fra Aachen i Tyskland og en af grundlæggerne af overtonesang i Europa. Han behersker på fornem vis den vesterlandske teknik, som han har arbejdet med siden 1994. Foruden en omfattende koncert- og workshopvirksomhed har han udgivet en gedigen lærebog ”Oberton pngSingen” og for nylig en DVD, ”Der Oberton Workshop”. Han har også været med til at grundlægge European Overtone Choir, med idéen at samle korsangere fra forskellige lande som også behersker overtonesangteknikken.

Gösta er korleder, musikant og overtonesanger fra Lund. I snart 30 år har han ledet Midnattskören, som er kendt for et bredt folkeligt repertoire og en omfattende koncertvirksomhed. Gösta har været en hengiven overtonesanger i 10 år og har taget initiativ til "SONG, Skånes Övertonssångförening". Gösta rejser også omkring med et skoleprogram, "Magisk övertonssång" sammen med den mongolske sanger Hosoo.

 

 

Koncert: Vokalgruppen Volare (SE) og Wolfgang Saus (DE)

pngSanggruppen Volare har eksisteret i fire år og interesserer sig for overtonesang i kombination med digtning og folkelig sang fra Skandinavien, og de kaster sig med stor glæde ud i improvisation og fordyber sig i samklang. Gruppen har samarbejdet med blandt andre sangerne Anna Elwing, Lotta Folkesson og sangeren Hosoo fra Mongoliet. Gruppen består idag af Helene Lahti Edmark, Kenth Edmark, Pelle Persson, Ulrika Odin-Persson, Gösta Petersen og Inger Valeur.

 

 

 

Indstuderingsmetodik – med og uden noder

Tone Bianca Dahl (NO) & Niels Græsholm (DK)png
Tone er sanger, pædagog, forfatter, arrangør/komponist og foredragsholder. Hun er dirigent for Schola Cantorum , kammerkoret ved Institut for Musikvidenskab i Oslo, og damekoret Vocalis og lektor ved Norges Musikhøjskole i kordirektion. Niels underviser i kordirektion ved Musikvidenskabeligt Institut i København og pnger dirigent for Kolorit og Usmifka , som har specialiseret sig i henholdsvis latinamerikansk og bulgarsk kormusik. Tone vil ta’ sig af forskellige måder at indstudere med kor efter noder, såkaldt "traditionel indstudering", set fra en korleders perspektiv: hvad gør jeg, hvornår – og ikke mindst, hvorfor? Niels vil arbejde med metoder til at indstudere på gehør – krop og stemme skal i brug på samme tid: puls, periode og form er i fokus, og direktionen suppleres med andre former for signalgivning. 

 

 

Kor! Etnologiske aspekter på et massefænomen

Forelæsning med professor Owe Ronström (SE).png
Owe er professor i etnologi ved Högskolan på Gotland, hvor han forsker og underviser i etnicitet, musik, dans, ritualer, globalisering, alder og kulturarvspolitik. Herudover er han en kendt musiker i blandet Orientexpressen og Gunnfjauns kapel. Owe vil i sin forelæsning tage udgangspunkt i den kollektive sangs europæiske historie og udbredelse og reflektere over forskellen imellem folkelig flerstemmighed og den senere opståede korsang. Korsang som middel til national dannelse og som farverig opvisning af kraften i den disciplinerede masse. I forelæsningens sidste del funderer Owe over korets fremtid i et posteller senmoderne samfund, hvor massens tid stort set er forbi og de individuelle projekter bliver langt vigtigere.

 

 

Kunsten at lede kor

Grete Wennes (NO) vil i sit indlæg reflektere over temaet ledelse - specielt ledelse at kor. Grete Wennes er pngforsker og førsteamanuensis ved Høgskolen i Sør-Trøndelag. Hun har en doktorgrad i ledelse af kunstneriske virksomheder og har siden skrevet en bog om temaet. Hun forsker hovedsagelig i kunst- og kulturvirksomheder og med et særligt blik på ledelse og relationelle processer. Hun har desuden en række bestyrelseshverv i kunstneriske virksomheder, blandt andet som vicepræsident i Norges Musikkorps Forbund. Hun er (selvfølgelig) kormenneske og dirigerede for nylig Trøndernes Mandssangforening i Trondheim, et kor med over 60 mænd i deres bedste alder, ved korets 150 års jubilæum.

 

 

Rekruttering af sangere til drengekor – foredrag og frokostkoncert

Mads Bille (DK) og Herning Kirkes Drengekor (DK)png
Mads er leder af Den Jyske Sangskole og dirigent for Herning Kirkes Drengekor. pngHan har taget initiativ til Videnscenter for Unge Stemmer. Fokus for denne workshop er metoder til og vanskeligheder med rekruttering af drengestemmer. Workshoppen bliver kombineret med en spændende frokostkoncert med drengekoret.

 

 

 

Surprises!
I konferencen er indlagt nogle overraskelser
af både faglig og social karakter. Det bliver
både sjovt og udfordrende. Glæd dig!

 

 

 "Nordisk Korlederkonference 2010" modtog støtte af:

pngpng

jpg

gif

 

 
   

 Arrangører:

jpg

 
 pngpng