Jens Johansen - tildeles Kormusikprisen 2022

 
Sidste år genoptog Danske Korledere prisen ’Årets Korkomponist’ efter en næsten 20 år lang pause. I år har vi fået endnu en vigtig aktør i dansk korliv med, nemlig Kor72, og samtidig skifter prisen navn til ’Kormusikprisen’.

Jens Johansen modtog Kormusikprisen 2022 søndag 5.juni i forbindelse med Aarhus Vocal Festival.
Formålet med prisen er, dengang som nu, at sætte fokus på kormusik og hædre de komponister og arrangører der aktivt gør en indsats for at berige den danske korverden med ny kormusik.

Da prisen blev indstiftet i 1988 var størstedelen af den nye kormusik funderet i den klassiske tradition og ’komponist’ var en dækkende betegnelse. I dag er den rytmiske kormusik omsider bredt anerkendt på ligeværdigt niveau og inden for denne genre er kærnerepertoiret i langt højere grad arrangementer for kor af originalt materiale fra helt anden sammenhæng.

I år 2022 synes vi derfor at navnet Kormusikprisen langt bedre rummer de ambitioner vi har for prisen på det danske korlivs vegne – nemlig at anerkende et højt kunstnerisk niveau, et sikkert og koridiomatisk satsarbejde samt evnen til at ramme bredt. Vel at mærke både for komponister såvel som arrangører.

Med disse ting i baghovedet er det meget vanskeligt at komme uden om Jens Johansen. Få har som Jens haft så stor indflydelse på dansk korsang. Gennem mange år har Jens arrangeret i et utal af stilarter indenfor den rytmiske kortradition – ja, faktisk i en sådan grad at han i høj grad er medskaber af den rytmiske kortradition.

Formand for Danske Korledere, Niels Græsholm, udtaler:
Jens mestrer den rytmiske/ populærmusikkens mange undergenrer og spænder meget vidt i sit satstekniske arbejde. og det dækker alt fra Leonard Cohen, Stevie Wonder, Sting til de hjemlige Tina Dickow, Steffen Brandt m.m.fl. – få nævnt, ingen glemt.
Vi taler ikke kun om en komponist, men også en arrangør, dirigent, organisator, lærer, musiker og et fantastisk menneske. En person der har inspireret utallige unge sangere og spirende dirigenter og arrangører - ikke kun i Danmark men over hele verden. En person der har sat den populærmusikalske kormusik på den globale scene med sit ensemble på højeste internationale niveau.

Jens’ arrangementer kan både være i en stil der lægger sig så tæt op ad originalen som muligt, ligesom det kan være en fortolkning der bevæger sig i helt andre retninger og tilføjer nye lag til musikken. Men som en rød tråd går den stilsikre fornemmelse for den menneskelige stemme og kormediet igen i hele hans produktion.

Og det er et helt særligt punkt for Kormusikprisen – når musikken fungerer bredt og smalt. Det er ægte berigelse af Dansk Kormusik!

Danske Korledere, Kor72, SYNG og Korliv ønsker Jens Johansen stort tillykke med Kormusikprisen 2022 – og tak!
For yderligere oplysninger/kommentarer, kontakt gerne
Formand For Danske Korledere, Niels Græsholm, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Formand for Kor72, Lisbeth Gråkjær, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 
 

Tidligere er prisen uddelt af det daværende Dansk Amatørkor Union (DAKU):

Årets Korkomponist:
1988 - Niels la Cour
1989 - Svend S. Schultz
1990 - Bent Lorentzen
1991 - Vagn Holmboe
1992 - Per Nørgård
1993 - John Høybye
1994 - Bo Holten
1995 - Jørgen Jersild
1996 - Vagn Holmboe
-
1998 - Michael Bojesen
-
"Årets Korkomponist" uddelt af Danske Korledere
2021 - Per Drud Nielsen 
 
"Årets Kormusikpris" uddelt af Danske Korledere, Kor72, Syng og Korliv
2022 - Jens Johansen