Erling Kullberg - tildeles Kormusikprisen 2023

 
Erling Kullberg modtog Kormusikprisen 2023 lørdag d. 30. september i forbindelse med en workshop han afholdte på årets korlederseminar - Kulturelle Klange, der afholdtes på Den Kreative Skole i Silkeborg. Med prisen følger 20.000kr.
 
Formand for Danske Korledere, Niels Græsholm, begrundede prisen således:

Jeg har nu i efterhånden mange år haft fornøjelsen af at ha’ Erling som censor for en større hoben af musikstuderende på Københavns Universitet – og det er virkelig en fornøjelse. For selvom du jo ikke er født i går, så er du et af de få endnu levende og ægte renaissancemennesker, jeg kender – der er vist ikke rigtig noget, vi ikke kan tale om i vore pauser og under frokosten, når du besøger os. Du er så vidende, begavet og erfaren, at man kun kan se frem til næste gang du dukker op og kigger en i kortene.

Og vi er en række danske kororganisationer – Kor72, Korliv og Foreningen Danske Korledere og flere med os, der har det på samme måde med dig – at du er dette altfavnende renaissancemenneske i slægt med Leonardo da Vinci og hans slags. For det er ikke småting, du har beskæftiget dig med, og du har rigtig meget på samvittigheden.

I år går Kormusikprisen til dig, Erling. Erling burde måske allerede havde haft prisen dengang den hed ’Årets Korkomponist’ for der er ganske givet ganske få korsangere i Danmark der IKKE på et eller andet tidspunkt har sunget et stykke af Erling Kullberg.

Men i og med at prisen gældende fra sidste år fik udvidet anerkendelsesfeltet til også at inkludere korarrangementer og særligt korkunstnerisk og -organisatorisk virke, kan man faktisk sige at prisen nu endnu bedre afspejler de mange facetter af Erlings enorme betydning for dansk korliv:

Som arrangør har Erling beskæftiget sig med hele paletten inden for den danske sangskat. Arrangementerne er både humoristiske, seriøse, personlige og præget af en tydelig dybfølt kærlighed til korsang. Erling var også blandt de første arrangører herhjemme, der begyndte at tage den rytmiske musik seriøst i korsammenhæng.

Som komponist har Erling også et klart afsæt i den danske sangtradition. Som I kan se og høre i dag, skriver Erling velklingende og gode melodier, harmoniseringen er elegant og stemmeføringen præget af stor respekt for og kendskab til kormediet.

Som ’kormusik-mand’ har Erling desuden haft stor betydning for dansk korliv gennem sit mangeårige virke som underviser ved de højere læreanstalter i Århus. Her har han udklækket og uddannet mange kordirigenter gennem årene Også på det direktionspædagogiske område har Erling været blandt pionererne indenfor rytmisk kormusik.

Endelig har Erling Kullberg forsket i dansk musik i det 20. årh., hvor særligt Per Nørgaards musik har været omdrejningspunkt. Vi mener faktisk, at også forskningen i korfeltet falder i tråd med Kormusikprisens hensigt og ide. Her har Erling været en markant forsker, hvilket også har ført til den første danske udgivelse: "Sange for kor - Dansk kormusik i det 20. århundrede" der tilsammen med hans øvrige forskning vidner om en både kunstnerisk og akademiskebegavelse der på mange måder er unik i dansk musikliv.

Kære Erling, vi i Danske Korledere, Kor72 og Korliv – og med opbakning fra et større bagland er dybt taknemmelige for dit store bidrag til dansk korsang og vi er lykkelige over at få lov til at tildele dig Kormusikprisen 2023

HJERTELIGT TILLYKKE

For yderligere oplysninger/kommentarer, kontakt gerne
Formand For Danske Korledere, Niels Græsholm, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Formand for Kor72, Lisbeth Gråkjær, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Tidligere er prisen uddelt af det daværende Dansk Amatørkor Union (DAKU):

Årets Korkomponist:
1988 - Niels la Cour
1989 - Svend S. Schultz
1990 - Bent Lorentzen
1991 - Vagn Holmboe
1992 - Per Nørgård
1993 - John Høybye
1994 - Bo Holten
1995 - Jørgen Jersild
1996 - Vagn Holmboe
-
1998 - Michael Bojesen
-
"Årets Korkomponist" uddelt af Danske Korledere
2021 - Per Drud Nielsen 
"Årets Kormusikpris" uddelt af Danske Korledere, Kor72, Syng og Korliv
2022 - Jens Johansen
"Årets Kormusikpris" uddelt af Danske Korledere, Kor72 og Korliv
2023 - Erling Kullberg